Nadja Wedin

Nadja Wedin har blivit känd bland inredningsintresserade som en stilsäker mönsterdesigner tack vare sina många omtyckta kollektioner som hon skapat för Hemtex sedan 2014 när den första, ”House Sparrow”, lanserades. 

 

Hon har blivit kallad både ”inredningens svar på Lill-Babs” och ”Josef Frank fast på knark”. Det förstnämnda syftar på att Nadja Wedins mönster blivit nästan folkkära, hennes kollektioner säljer snabbt slut i butikerna och muggarna som ingår har blivit lite av samlarobjekt för många när en ny säsongskollektion lanseras. 

 

Den andra beskrivningen har mer att göra med hur mönstren ser kan se ut. Ofta ligger detaljrika, myllrande tuschteckningar till grund för vad som sedan utmynnar i harmoniska mönster.

På Penseln och Järnet ställer hon ut några av originalteckningarna som fungerat som inspiration för några av hennes mönster. 

Men i denna hennes första större separatutställning ges framför allt chansen att se en helt annan sida av konstnären Nadja Wedin. 

--Eftersom jag mestadels arbetat med mönsterdesign de senaste åren så har mitt måleri hamnat i skymundan, berättar Nadja Wedin. Det vara först på semestern för något år sedan som jag hade ro att plocka fram dukar och började måla, och då kände jag hur mycket jag hade saknat det. 

Det blev starten till en intensiv period av experimenterande mellan olika stilar och tekniker, som alltså nu mynnat ut i en utställning. 

Verken som visas är främst akrylmålningar, gjorda med ett helt annat manér än de detaljrika tygmönstren. Eller flera manér ska sägas, för Nadja Wedin är en otålig konstnär. Här visas såväl abstrakta som konkreta motiv.

– Får jag en idé så prövar jag den ett tag, men sedan tröttnar jag och vill prova något nytt, säger Nadja Wedin.

--Först tänkte jag att till och med kalla utställningen för Spret, för jag har så svårt att definiera vad jag egentligen gör. Men allt utgår ifrån lusten att måla, så den skulle också kunnat heta just Lust.

Ett tag var arbetsnamnet på utställningen ”Akryl, tusch och lite sprit”. Namnet syftar på en teknik som hon använt när hon skapat ett antal av tavlorna. Spriten, som alltså inte dricks, droppas mer eller mindre slumpvis på olikfärgade lager av tusch och tränger då undan färgen. I mönstren som skapas föds sedan inspirationen till motiven. 

Att det till slut blev ”Fågel, fisk och lite mitt emellan” som utställningen fick heta har att göra med motiven på många av målningarna. För motivvalet är fortfarande inspirerat av  naturen, om än på ett annat sätt än i de detaljerade mönstren hon annars skapar.

 

Utställningen "Fågel, Fisk och lite mitt emellan" pågick 16 juli - 3 september 2022. Flertalet verk finns till försäljning i galleriet och i webbutiken. 

Vilken är din favorit bland Nadjas tavlor?

Nadja Wedin gästade galleriet under vernissagen.

Kollektioner