Tidigare utställningar

Vi har utställningar året runt, så passa på att komma in och njut av det härliga konstverken i den aktuella utställningen. Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få veta mer om kommande utställningar och tillhörande vernissager.

Här listar vi några av de gångna utställningarna.

Konstrundan

Upplev konst i Vadstena!

Penseln och Järnet deltar i Vadstena Kostrunda 2023!

Vadstena konstrunda är ett årligen återkommande konstevenemang där konstnärer presenterar sin konst. Foto, måleri, datagrafik, skulptur och konsthantverk fyller ateljéer, gallerier och stadens historiska rum. Allt inom bara några minuters promenadavstånd. Hitta dina favoriter på den gemensamma utställningen i Vadstena slott där alla konstnärer finns representerade.

För mer info om Konstrundan i allmänhet se länken:

https://www.upplevvadstena.se/vadstenakonstrunda.htm

Några av de konstnärer som ställer ut på Penseln och Järnet under konstrundan är:

Karolina Hoff
Anders Gustafsson
Sandra Persson
Stefan Uhlinder
Mercedes Murat
Nadja Wedin
Viggo Carlsén
Cathrine Egelin


Utställningen Konstrundan har öppet från fredag 8/9 tilloch med Söndag 10/9.

Varmt välkommen! 

Mönsterbyggen

Stefan Uhlinder ställer ut sin fantasieggande konst i Vadstena!

Stefan Uhlinder är född och verksam i Stockholm. Stefan är utbildad på Valands Konsthögskola och Hochschule der Künste, Berlin. Basen i hans konstuttryck är figurativt måleri, men han har under en längre tid, också fördjupat sig i mönsterrapporterade verk. Det sistnämnda oftast som handtryckta, textila verk. Ställer ut och arbetar både ensam och i konstellationen BU, ett samarbete mellan honom och Helene Billgren som pågått sedan studietiden på Valand. Deras första utställning var 1985.

Under 2023 har Stefan gjort separata utställningar på Galleri Eva Solin i Stockholm, Bergagalleriet, Bergshamra, samt med Helene på Nässjö Konsthall. Nu även pågående på Körsbärsgården, Gotland, och är nu högaktuell med sin senaste utställning hos Elin Juberg på Penseln och Järnet, vid Stora Torget i Vadstena.

Utställningen "Mönsterbyggen" har vernissage lördagen 15 juli kl 10-15 och utställningen pågår till finissagen den 26 augusti.

Stefan Uhlinder närvarar vid vernissagen. 

Varmt välkommen! 

I en annan värld

Sandra Persson kommer till Vadstena!

De konstnärliga talangerna hade märkts av sedan barnsben men det var inte förrän när hennes yngsta barn var ett par månader som Sandra tog en kurs i oljemålning på folkhögskola. Efter det formades en plan att förverkliga konstnärsdrömmarna. När systern öppnade sin inredningsbutik föll sig naturligt att Sandra kunde hänga sin konst där, vilket motiverade henne att verkligen ge sig hän åt sitt skapande.

Sandra är utbildad ingenjör och arbetet till vardags består i att leda projekt i en projektledartjänst. Men tjänsten har minskats med 20% för att ge plats för konsten och skapandet.

Inspirationen dyker ofta upp sent på kvällen, mellan vakenhet och sömn. Då uppstår en värld där färgkombinationerna är essentiella. Motiven är mystiska och i 3D-format. Du som betraktare får en inbjudan att gå in och utforska vad som pågår och döljer sig i motiven.  

Det är modernt och surrealistiskt och förstås väl avvägda färgval. 

Utställningen "I en annan värld" har vernissage lördagen 27 maj kl 10-14 och utställningen pågår till den 8 juli. 

Sandra Persson närvarar vid vernissagen. 

Varmt välkommen! 

Vadstena på duk

I år är Vadstenas tema “Arkitektur” och detta kommer förevigas i konstform. 

Penseln och Järnet bjuder in Vadstenas kreatörer till en konstweekend 12-14 maj, 2023-

Gå runt i Vadstena och möt konstnärer som förevigar staden “på duk”.

Evenemanget pågår från fredag eftermiddag till söndag förmiddag, detta avslutas med en vernissage på galleri Penseln och Järnet, (Stora Torget 1) och den unika tretimmars utställningen då samtliga verk presenteras och du ges chansen att köpa konsten. 

Tider: 

Fredagen 12 maj, start kl 12, runt om i Vadstena. 

 Söndagen 14 maj, vernissage kl. 13-16, galleri Penseln och Järnet (Stora Torget 1)

Fantasi

Innan våren riktigt har gjort entré får man använda sin fantasi. Därför hjälper vi våren på traven med en vernissage som går av stapeln redan den 15:e April.
Det är Viggo Carlsen och hans utställning “Fantasi”. 


Viggo Carlsen har alltid varit fascinerad av naturen. Det är därför inte konstigt att han under sina första år som konstnär tog tillfället i akt att skapa naturrealistiska målningar.

Att placera Viggos verk i någon av de kända ismerna kan vara svårt eftersom hans målningar täcker många av dem. Efter 45 års sökande verkar Viggo ha hittat det han letat efter - glada färger där han arbetar multidimensionellt. Hans verk överför ofta glädje och harmoni.

Vernissage för Viggo Carlsen “Fantasi” 
15 April - kl 10-14

Utställningen pågår till 20:e Maj.

Vintersalong på galleri Penseln och Järnet.

Vintersalong

Vi välkomnar den bistra och kalla vintern på bästa sätt med vår alldeles gnistrande Vintersalong. En tradition som vi tänker fortsätta med. I år medverkar konstnärerna:

Christina Ridgeway 
Karolina Hoff 
Anders Gustafsson
Nadja Wedin
Mercedes Murat
John Eriksson
Malin Isaksson
Christin Björk

Vi öppnar för vernissage den 12:e November 2022 och utställningen sträcker sig fram till sin finissage 28:e Januari 2023

Det är öppet för alla. Varmt välkommen att besöka oss.

Passa även på att visa intresse för utställningen redan idag och skriv upp dig för vårt nyhetsbrev här nedan:

Resa mellan goja och måleri

Miguel Angel Jara använder olika material för att skapa sina verk - allt ifrån en hängmatta till elkomponenter. Resultatet blir nyskapande, tänkvärt och fascinerande.

Välkommen till galleriet för att uppleva utställningen. 

9 september - 22 oktober 2022